Rogue Angel 4

Rogue Angel 4

donderdag 25 november 2010

Onze Draak heeft een diagnose

Vanmiddag om 14.15 moesten we voor het gesprek met professor Verhulst in het Sophia zijn.
:driving: Na een ritje langs de Merwebolder (waar mijn moeder werkt) vertrokken we richting Rotterdam en stonden we (cliché voor het Sophia) ruim een kwartier in de rij voor de parkeergarage.
Eenmaal binnen gaf ik al toe best een beetje zenuwachtig te zijn. Als we deze middag een diagnose zouden krijgen, zou dat ons leventje behoorlijk kunnen beïnvloeden. Toen we eenmaal binnen zaten (waar ik mijn ogen uitkeek naar de uitgebreide mini-bibliotheek in het kantoor) was de sfeer eigenlijk al heel goed en niet zo koud en klinisch als je zou kunnen verwachten in een ziekenhuis.
Natuurlijk onthoud je niet alles dat er bij zo'n gesprek naar voren komt, maar ik zal een poging wagen:

Damian is boven-gemiddeld intelligent, temperamentvol, open en erg creatief (y) :drawing:

Damian laat wel een aantal kenmerken zien die onder ASS (Autisme Spectrum Stoornis) kunnen vallen.

Damian laat ook een aantal kenmerken zien die onder de noemer ADHD zouden kunnen vallen.

Conclusie: Damian laat van zowel ASS als ADHD een aantal kenmerken zien, maar deze zijn niet nadrukkelijk en genoeg aanwezig om tot die diagnose te komen. Dokter Verhulst is ook geen voorstander van etiketten, maar ziet - net als wij - dat Damian wel extra aandacht en zorg nodig heeft. De uiteindelijke diagnose is gesteld op: Stoornis van de zuigelingenleeftijd, kinderleeftijd of adolescentie Niet Anders Omschreven (NOA)
Deze diagnose was al gesteld door Bureau Jeugdzorg/GGZ, maar nu uitgebreid met de toevoeging met kenmerken van PDD-NOS en ADHD

Al met al een diagnose waar we best blij mee kunnen zijn. Er is duidelijk iets meer aan de hand met Damian, maar het zal wellicht niet zo 'zwaar' blijken te zijn als kinderen die echt de diagnose ASS (of ADHD) krijgen. Het zit er bij Damian wel in, maar dan een beetje....

We hebben verder nog niemand vanuit het MKD gesproken, maar ik hoop wel dat er met deze diagnose ruimte kan komen voor een stukje extra zorg of zelfs PGB (hopelijk equitherapie; met paarden en vooral geschikt voor kinderen met ASS/ADHD) en een aanloop naar (beter) passend onderwijs. Het is zelfs zo dat als we met deze diagnose geen indicatie zouden krijgen voor REC-4 onderwijs, we dit nog terug kunnen koppelen naar prof. Verhulst die hier dan eventueel nog een mouw an zou kunnen passen! Geweldig!

Sowieso hebben we al een (open) uitnodiging van de prof om over een jaartje of 2 nog eens langs te komen (mits het niet eerder nodig is natuurlijk) en we hebben gewoon en heel goed gevoel bij deze diagnose. Voor ons gevoel klopt het helemaal en wat ons vooral goed deed was dat er, tijdens het gesprek, vooral naar Damians positieve eigenschappen gekeken werd. Een hele verademing na het debacle op school vorig jaar!

Ons kind is dus een beetje anders. Zijn handleiding is wat dikker en uitgebreider dan die van het 'gemiddelde' kind en hij kan behoorlijk veel energie kosten (en stress bezorgen) met zijn temperament en sterke eigen wil.

Damian kan je meeslepen in zijn kleurrijke fantasiewereld, je laten lachen met zijn nuchtere kijk op dingen :lol: en doen smelten met zijn lieve lach :hearts: Hij kan zo koppig zijn als een ezel en soms wil je hem wel achter het behang plakken, maar uiteindelijk wil ik hem als mama-draak alleen maar stevig vasthouden, beschermen en gelukkig maken :heartbounce:

Damian is Damian; met zijn goede en slechte kwaliteiten, met zijn grappen en grollen, met een lach en een traan en hopelijk zoals altijd met een hele lieve weltrusten-dans op Fireflies van Owl City iedere avond wanneer hij gaat slapen

Ik heb bijna het hele gesprek door met een grijns van oor tot oor gezeten :-d Zoveel leuke en goede dingen, ik werd gewoon warm van binnen en wilde mijn trots wel van de daken schreeuwen :yeah: Helaas was ik bang om de Sint van schrik van het dak te jagen :sint:

Afijn, we zijn weer wat wijzer en kunnen weer een stukje verder gaan kijken. Voor de juiste school bijvoorbeeld, maar vooral gewoon als gezinnetje. Er is extra duidelijkheid en dat er nu een diagnose is zal niet betekenen dat het makkelijk gaat worden, maar is het opvoeden (en loslaten) van een kind ooit makkelijk geweest?!?

Moeders met kleine jongens werken zoonsopgang tot zoonsondergang :shining: and I wouldn't want it any other way!!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Test reacties